Kan man nedlægge en Brodøse med simple kaste sting eller skal der andre teknikker i brug…?

064

 

Klassisk kreativt broderi Nedlagt syning

Nedlagt syning – en broderi teknik, der straks sætter gang i en eventyrfortælling hos mig, for det lyder mere som at nedlægge et bytte end et forfinet håndværk brugt hos kirken og de adelige….

Der var engang en Lady M høj til hest…

Iført en flot flaskegrøn uldkjole i moderigt stil med snørreliv, stort skørt og en grå kappe over skulderne.
Håret flettet og sat nydeligt op under datidens obligatoriske hovedlinned alle ærbare kvinder bar i det herrens år 1217.

Rank og stolt i damesadlen var hun klar til at ride ud på hendes egen mission;
– at formidle det fine håndværk – BRODERI – som enhver ung adelig pige måtte mestre i 1200tallet for at tiltrække et godt parti.

Solen stod højt på himlen denne smukke forårs dag,

Lady M (også kaldet Brodøsen) kom godt fra start,  hesten var udhvilet og jorden perfekt til rask trav tværs igennem det bløde bakkede landskab, hvor de første tegn på frisk græs og nysået korn spirede frem.

Efter en kort pause ved en klar kilde, både hest og brodøse trængte til lidt at drikke, gik turen nu videre igennem den store skov. I skoven var der både elverfolk og trolde hun skulle passe på –  men farligst af alt-  en fredløs bande anført af en hætteklædt helt, der stjal fra de rige og gav til de fattige…

Brodøsen var frygtløs, hun havde rejst i både højlandet, på øerne og i landets største byer de sidste mange år uden problemer, så hun havde valgt drage alene på denne tur.

I første del af skoven var bunden dækket med anemoner og skovsyre, fuglene fløjtede lystigt til hinanden fra trætop til trætop og Brodøsen red målrettet afsted.

Men pludselig ændrede skoven karakter, fra de lyse og venlige løvtræer til tæt og mørk nåleskov. Her var ingen fuglekvidren fra grenene eller vækster i skovbunden – der var istedet foruroligende stille.

Med ét forsvandt Brodøsens frygtløshed, hun greb hårdere fat i hestens tøjler så de kunne komme hurtigere igennem til den anden side af skoven. Da hørte hun en pil suse tæt forbi sit højre øre og sætte sig fast i træet lige foran dem, ellers var alt stille – undtagen hendes hjerte, der galoperede højlydt afsted…

Hun lænede sig indover hesten og hviskede beroligende ord i hans øre, ligeså meget for selv at falde til ro. Men istedet for at gå frem stoppede al bevægelse. Foran dem stod den fredløse og spærrede vejen…..

Ja, så kommer vi til fortællingen, hvor der er 3 valgmuligheder:

1: Lady M genvinder fatningen og hun får styret udenom den fredløse bande ved brug af alle former for kvindelist, så hun kan fortsætte sin mission og udbrede broderi teknikker til adelige jomfruer…..

2: Lady M bliver nedlagt med få pilekast af den hætteklædte og bliver solgt til en grum adelsmand der med alle midler ønsker hende som hustru…..

3: Lady M og den fredløse forelsker sig straks og istedet for at undervise unge adelspiger bliver det bandemedlemmernes kvinder, der får lært at sy så elvepigerne synger af fryd…..

Du kan sikkert selv finde på andre gode slutninger
– det jeg hellere vil fortælle dig lige nu er at:

Nedlagt syning (eventyr fortælling eller ej) gennem tiderne har været brugt til at dekorere dragter med guld og sølvtråde. For med denne teknik kunne så megen guld/sølv vises frem til festerne!
Det er en spændende teknik, hvor mange materialer kan “nedlægges” for eksempel: 

  • grene
  • pels
  • stof
  • bast  

og et fantasifyldt mønster kan komme til udtryk.

Jeg har som brodøse samme mission som Lady M;
at formidle broderi til dig og alle de andre skønjomfruer mellem 14-97år rundt omkring i det danske land – uanset om der skal tiltrækkes et godt parti eller gang i din kreativitet.

 

Jeg glæder mig til at byde dig indenfor i det poetiske broderi univers!

online broderi undervisning