Stygge Krumpen, Vilhelm Erobreren og Brodøsen krydser klinger….

20257931_1501822709884638_6358661095355074931_n

Måske nærmere krydser vores veje i det Nordjyske – på Børglum Kloster!

Hvordan det?

Jo, nu skal du bare høre…

På en solrig sommerdag år 2017, satte Brodøsen sig selv i stævne og drog fra Klarup til Børglum for at studere en udstilling med historiske dragter.

Humøret var højt og det samme var tango tonerne der buldrede ud af brodøsebilens højtalere. Det er altid noget spændende ved at gå på opdagelse ukendte steder.

Rygsækken lastet med kamera, notes- og tegnebog var Brodøsen, altså mig, klar til at indtage dragterne…

Men jeg havde knap parkeret det røde lyn(min knaldrøde Skoda) inden mine øjne blev fanget af overskriften:

Bayeux-tapetet!!!

En klokke begyndte at bimle i aller fjerneste hukommelse..der var jo noget om en gruppe kvinder fra Aalborg, der brugte 20år på at gen-brodere 70 meter lange vægtæppe….
og tænk det hænger nu til udstilling, så tur Brodøsen kan se og nærstudere det i timevis!!!

Hvilken lykke, at gå fra motiv til motiv og nyde synet af 10.000vis af håndsyet sting, der tilsammen fortæller den dramatiske historie om handlingerne op til Slaget ved Hastings år 1066.

Det er et imponerende kunststykke, jeg er helt uden ord (hvilket er en sjældenhed)
Kvinderne fra Aalborg har siddet sammen hver tirsdag gennem 20år og fordybet sig i historien og hvordan det originale tapet er syet!
Jeg kan kun anbefale dig en tur dertil, så du kan se det med egne øjne!

Ja, så er der historien om Stygge Krumpen ikke at forglemme.

Til al held mødte jeg ham ikke (hverken død eller levende) for ifølge alle de historier, der huserer om ham, var han en mand, der brugte al hans magt som bisp på Børglum til at tilrane sig endnu mere magt…!

Istedet mødte jeg mange børn, der med deres forældre var rundt på stedets mange bygninger og kringlekroge for at finde informationer om Stygge Krumpen og dermed blive klogere på historien før og efter Grevens Fejde.

Dagens Sommerpostkort fra Brodøsen.

Et eksperiment med den 1000 år gamle broderi teknik, der blev brugt til Bayeux-tapetet OG et eksperiment i at lave et figurativt broderi.

Begge dele langt udenfor Brodøsens komfort zone
Teknikken er faktisk sjov og god til at farvelægge flader med.

Fodnote til mig selv: Sy med uldgarn og SMÅ flader….sådan er jeg hele tiden igang med at lære og erfare mere om mit håndværk.

Motivet er et forenklet billede af Børglum Kloster set gennnem port åbningen.

Stedet, der nu er et privat eget familie slot og museum, er et interessant historisk bygningskompleks. Der er mange fine geometriske linier og former, alt efter om man står udenfor eller inde på gårdspladsen. Jeg knipsede løs med kameraet og gemte endnu flere billeder på nethinden.

Sikke en udflugt!

Næste Sommerpostkort er fra Børglum’s Domkirke hvor jeg faldt pladask for et blomster træudsnit…fortsættelse følger…

 

Klassisk Kreativt Broderi Klassisk Kreativt Broderi Klassisk Kreativt BroderiKlassisk Kreativt BroderiKlassisk Kreativt Broderi